Atletik performansta önemli olduğu bilinen dayanıklılık, güç, kuvvet, kas fibril boyutları, kas fibril kompozisyonu, esneklik, sinir-kas koordinasyonu gibi bileşenler genetik ile doğrudan ilişkilidir. Düzenli antrenman ile geliştirilebilen bir özellik olan atletik performansın, hem oluşmasında hem de gelişmesinde genetik faktörlerin katkısı yapılan çalışmalar ile ortaya konmuştur.

 

 

Yapılan bilimsel çalışmalar sonucu belli DNA dizisi değişimleri, en iyi atletik performansı elde etmek için genetik avantajları belirlemekte kullanılabilmektedir. Dayanıklılık, kuvvet, metabolizma, kardiyovasküler kapasite, sporla ilişkili yaralanmalara karşı hassasiyet ve bireysel beslenme gereksinimleri için daha iyi bir uyum ile ilişkili olabilecek genetik varyasyonlar ortaya çıkarılmaktadır.

 

Bireysel ve takım sporları için kişinin genetik yapısına uygun antrenman ve beslenme programlarının oluşturulması gelişen bilimsel bilgiler ışığında önemi artmaktadır.

 

Ülkemizde genellikle ACE ve ACTN3 genlerinde meydana gelen belirli değişimlere bakılırken, Genetik Tıp Merkezinde ''spor ve egzersiz paneli'' adı altında ilişkili 25 gende belirlenmiş değişimlere bakılmakta ve genetik danışma verilmektedir. Böylece kişinin spor performansı ve yatkın olduğu spor branşları belirlenebilmektedir.