Kalp Sağlığı

Kalp ve damar hastalıkları nasıl korunacağımızı bildiğimiz halde hala dünyada ölüm sebepleri arasında en üst sıralarda yer almaktadır. Kalp sağlığını korumak için risk faktörlerini tanımak ve bunun için önlemler almak uzun ve sağlıklı bir yaşam için ciddi önem taşımaktadır. Eğer ailenizde bir kalp hastalığı serüveni varsa siz de risk altındasınız demektir.

 

Erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında kalp ve damar hastalıklarının görülme riski artmaktadır. Bu riskler genetik faktörlerle de ilgili olduğu için değiştirilmesi güç faktörlerdir. Şişmanlık, tansiyon, sigara, diyabet, hareketsiz yaşam ve kolesterol yüksekliği gibi saydığımız bu faktörler önlenebilmekte ve yaşam tarzınızı biraz değiştirdiğinizde kontrol altına alınabilmektedir.

 

Birçok alışkanlığın temeli küçük yaşlarda atıldığı için özellikle çocuklarımızı kalp sağlığı konusunda bilinçlendirmeliyiz. Onlara doğru davranış örnekleri aşılanmalı ve hayatlarını sağlıklı sürdürmeleri için yol göstermeliyiz.

 

Kalp sağlığı için ağır yağlı yiyecekler, şekerli ürünler ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Özellikle margarinden uzak yaşamamız gerekiyor. Şekerli besinler hem kalori bakımından çok yüksek hem de insülin yanıtını arttırarak şişmanlamaya sebebiyet veriyor. Kalp sağlığımız için her öğünümüzde lifli besin tüketmemiz, bunun yanında ekmek tüketimimizi sınırlandırmamız ve günlük en az bir saat egzersiz yaparak haftada 300 dakika spor yapmamız gerekiyor. Sporun kalp sağlığını korumadaki etkisi çok büyük olmakla birlikte düzenli sağlık kontrolleri de yapılmalıdır. Genetik testlerle de aileden aktarılan kalıtsal risklerin belirlenmesi çevresel faktörlerin düzenlenebilmesi günümüzde giderek önem kazanmaktadır.