HPV Kapıldıktan Sonraki Aşamalar Nelerdir?

Kişi riskli tipli HPV ile bulaşmasının ardından aşağıdaki birkaç durum ortaya çıkabilir:
 

* Birinci olasılık kişi bu virüsü immün sistemi sayesinde yenebilir ve bir kaç ay içinde vücudundan tamamen atabilir. Bu durumda başkasına geçirme riski de ortadan kalkmaktadır. Bu en sık rastlanılan olasılıktır.

* İkinci olasılık; kişinin uzun süreli bu mikrobu taşımasına ve cinsel yolla yaymasına rağmen kendisinde hiç bir problem oluşmayabilir.
* En kötü -ama en nadir olan- olasılık ise kişinin serviksinde öncelikle premalign (kanser öncesi durumlar), daha sonra da malign (kanseröz) değişimler geliştiren HPV türüdür.  Buna "persistent (süregelen) HPV enfeksiyonu" adı verilir.

Süregelen HPV enfeksiyonları başta serviks (rahim ağzı) kanseri olmak üzere, anus, vajina, vulva (dış genital bölge) ve orofarinks (ağız- yutak) kanserlerine de yol açabilir.

 

HPV Kapıldıktan Sonra Kansere Yakalanma Süresi Ne Kadardır?

Çoğu kişi HPV'yi kaptıktan sonra normal bir şekilde hayatına devam etmekte, çok az kişi ileriki yıllarda kanser riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Riskli gruptan HPV ile enfekte olan bir kişide serviks kanserinin gelişmesi arasında 15-20 yıla kadar uzun bir süreç olabilir. Bu yüzden kanserleşme başlamadan ara dönemde hastalığı yakalamak hayati önem taşımaktadır. Rahim ağzı kanseri gelişmeden ara dönemde (prekanseröz dönemde) yakalamak için yapılan serviks değerlendirmeleri (Pap smear testi ve gerekirse kolposkopi) çok önemlidir.

 

HPV'nin Yayılmasını Arttıran Faktörler Nelerdir?
Kişinin bu virüse yenilmesini bir kaç durum hızlandırabilir. Bunların en sıkları:
- Yetersiz immunite (bağışıklık sistemi),
- Stres
- Uykusuzluk, yorgunluk
- Uzun süre ile steroid türü ilaçların kullanımı, 
- Gebelik dönemi
- Tekrarlayan genital enfeksiyonlar,
- Travmalar,
- Sigara içilmesi ile oluşan  karsinojenlerin HPV ile enfekte epiteli etkilemesi,
- Folat ve beta karotenden eksik beslenmedir.