Beslenme ve Genetik

Genetik Mutasyonlar Kalp Krizi riskini arttırıyor…

 

Atalarımız üç milyon yıl önce, CMAH adı verilen geni etkisiz hale getiren ve bizi sialik asit adındaki moleküllerde yetersiz kılan genetik bir mutasyon edindi. The Guardian’da yapılan habere göre tıkalı arterlerin önüne geçilmesinde yardımcı olan gen üç milyon yıl önce kayboldu.

Ateroskleroz - Atardamarların yağ birikintileriyle tıkanması, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalıklara yol açabilir. Etkin ve hareketsiz bir yaşam tarzı, yaş, diyabet, obezite, sigara içmek gibi  faktörler kalp krizi riskini arttırmaya yol açabilir.

 

En yakın genetik akrabalarımızdan olan şempanzeler de kalp krizi çok nadir görülmektedir. Atalarımız üç milyon yol önce, CMAH adı verilen bir geni etkisiz hale getirdi. PNAS'ta yayınlanan araştırmada, kalp krizinin CMAH geninin etkisiz hale gelmesiyle insan vücudunun sialik asit adındaki Neu5Gc molekülüne karşı savunmasız kalmasından kaynaklandığını iddia edildi.

 

Neu5Gc molekülü bulunan etin, insan vücudunda bağışıklık sisteminin de etkisiyle bu moleküle karşı vücutta inflamasyonun artmasına yol açtığı kanıtlandı. Fareler üstünde yapılan çalışmalara göre, sialik asit molekülüne karşı insanlar gibi dayanıksız olan fareler, genetiği değiştirilmiş etler ile beslendiğinde damar sertliği hastalığı ortaya çıktığı saptandı.

 

 

 

Kaynak: Tıklayınız